BANANOWE BROWNIE
Składniki:
2 banany
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka mąki z amarantusa (jeśli można zastąpić kokosową)
2 jajka
2 łyżki oleju kokosowego
100 g gorzkiej czekolady min. 85 % kakao
120 ml mleka (może być krowie jak i roślinne)
łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do miski wlewam mleko, dodaję żółtka i rozgniecionego jednego banana. Mieszam rózgą. Do masy dodaję mąkę, olej, proszek do pieczenia i wszytsko dokładnie łączę. W kąpieli wodnej rozpuszczam ok. 80 g czekolady (zostawiam kilka kostek, aby położyć na wierzch). Rozpuszczoną czekoladę (ważne,aby nie była gorąca) dodaję do masy i delikatnie mieszam. W oddzielnej misce ubijam białka. Dodaję pianę do czekoladowej masy i bardzo delikatnie łaczę łyżką. Ciasto przekładam do keksówki ( ciastko wychodzi cienkie, także nie może być to duża blacha). Piekarnik nagrzewam do 170°C . Ciasto piekę 45 min. Po 30 min, układam na wierzch pokrojone wzdłuż banany i kawałki czekolady i piekę jeszcze 15 min. Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć. I gotowe!
Smacznego ! 😍