BANANOWE BROWNIE

BANANOWE BROWNIE

Składniki:

2 banany 

2 łyżki mąki kokosowej 

1 łyżka mąki z amarantusa (jeśli można zastąpić kokosową)

2 jajka

2 łyżki oleju kokosowego

100 g gorzkiej czekolady min. 85 % kakao

120 ml mleka (może być krowie jak i roślinne)

łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Do miski wlewam mleko, dodaję żółtka i rozgniecionego jednego banana. Mieszam rózgą. Do masy dodaję mąkę, olej, proszek do pieczenia i wszytsko dokładnie łączę. W kąpieli wodnej rozpuszczam ok. 80 g czekolady (zostawiam kilka kostek, aby położyć na wierzch). Rozpuszczoną czekoladę (ważne,aby nie była gorąca) dodaję do masy i delikatnie mieszam. W oddzielnej misce ubijam białka. Dodaję pianę do czekoladowej masy i bardzo delikatnie łaczę łyżką. Ciasto przekładam do keksówki ( ciastko wychodzi cienkie, także nie może być to duża blacha). Piekarnik nagrzewam do 170°C . Ciasto piekę 45 min. Po 30 min, układam na wierzch pokrojone wzdłuż banany i kawałki czekolady i piekę jeszcze 15 min. Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć. I gotowe! 

Smacznego ! 😍

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl